středa 11. listopadu 2015

JABLEČNÉ MUFFINY S DROBENKOU / APPLE MUFFINS WITH CRUMBLE


Podzim...k němu neodmyslitelně patří jablka, hrušky, dýně,..zkrátka všechno sezóní ovoce a hlavně.. SKOŘICE :) Nevím jak vy, ale já bych ji přidávala snad do všeho. Miluju jak Vám krásně provoní nejen kuchyň, ale celý dům. 
 Upéct tyhle výborné a voňavé muffiny je přímo povinnost. Na předešlém blogu sklidily velký úspěch a nyní mám pro Vás recept i tady! Vsadím se, že se po nich jen zapráší..ale k tomu účelu jsme je pekli,ne?! :)

//

Autumn..it reminds me apples, pears, pumpkins,..just all seasonal fruit and what more...
CINNAMON :) I don't know how about you but I would put it everywhere. I love how the smell spread not only in the kitchen but even all around the house.
Bake these delicious and sweet-scented muffins is autumn must to. In previous blog this recipe was the most popular one and now it's here! I bet they'll disappear really fast...but we baked them for this, right?! :)




Ingredience / Ingredients:


Na těsto / The dough:

  •  270 g hnědého cukru / 270g brown sugar
  •  160 ml oleje / 160ml oil
  •  1 vejce / 1 egg
  •  300g hladké mouky / 300g flour
  •  1 lžička jedlé sody / 1 teaspoon of baking soda
  •  špetka soli / pinch of salt
  •  skořice (kolik jen chcete:)) / cinnamon (as much as you want :))
  •  240 ml podmáslí (to jsem zrovna neměla a tak nahradila mlékem do kterého jsem přidala  lžíci octa) /240ml buttermilk (I actually didn't have it so I used normal milk with spoon of vinegar)
  •  2 větší jablka (nebo 3 menší) / 2 bigger apples (or 3 smaller)


Na drobenku / Crumble:

  •   Hnědý cukr / Brown sugar
  •   Hladka mouka / Flour
  •   Máslo / Butter
  •   Skořice / Cinnamon
  •   Ořechy (nadrobno nasekané) / Nuts (choped) 


Nejprve si nachystejte všechny potřebné suroviny, ať je máte po ruce a nemusíte stále pobíhat a hledat na co jste ještě zapomněli!

First prepare all the ingredients to have them close to you, there is nothing worse then always cleaning your hands to look for something you forget!



 Jako první si oloupeme a nakrájíme jablka na kostičky. / First cut the apples to cubes.






Do mísy dáme cukr, olej a vejce. Vše smícháme a pomocí ručního šlehače utřeme. 
Měli bychom získat poměrně hustou hmotu, s krystalky cukru, ale to vůbec nevadí, během pečení se rozpustí.
To bowl put sugar, oil and egg. With a whisker mix all the ingredients. We should get quite tough consistency, with sugar crystals but it doesn't really matter, it melt while baking.





Vezmeme si druhou misku ve které smícháme mouku, sodu, skořici a sůl.
Nyní smícháme obě směsi dohromady, přilijeme podmáslí a nakonec přisypeme jablka a promícháme.
Take another bowl where mix flour, soda, cinnamon and salt. Now mix both bowls together, add buttermilk and in the end the apples and mix.




Připravíme si formu do které vyskládáme papírové košíčky a hotovou směsí je naplníme. Já použila velké 'čtvercové' košíčky, které jsem dlouho chtěla vyzkoušet a 3 košíčky klasické velikosti. Vyšlo mi to tak přesně na 12 muffinů, tj. počet standartní formy.
Pokud máte klasické košíčky, mělo by to vyjít na 18.

Prepare the form where put the paper cups and fill them with dough. I used the "squared" paper forms (they are bigger) and 3 classical. It was exactly for 12 muffins which is the size of normal form.
If having classical forms, it should be for 18 muffins.


Nyní je ten správný čas na předehřátí trouby na 180°. U většiny receptů je to napsáno hned jako první krok, ale proč předehřívat hodinu předem?! Přeci jen nějakou dobu trvá než připravíte vše okolo. Takže v tuto chvílu to bude tak akorát než uděláte drobenku :)

Preheat the oven for 180°. In most of the recipes they say this step like the first one but why preheat oven like an hour before? It takes some time before you are ready right.
So now time for the crumble :)
***
V další misce si připravíme klasickou drobenku, jen s tím rozdílem, že místo obyčejného cukru použijeme hnědý a ozvláštníme ji skořicí a nasekanými ořechy. Takže mouka, cukr, máslo, skořice a ořechy. Na drobenku žádné poměry nemám, prostě odhadem. Mouky a cukru by mělo být zhruba stejné množství, máslo odhadnete a skořice podle chuti. Měla by vám vzniknou drobivá hmota, která tvoří hrudky. Je-li moc mastná, přisypeme mouku s cukrem, je-li suchá, přidáme máslo. 

In another bowl prepare classical crumble just with little difference, instead of normal sugar add brown one and as a bonus put cinnamon and nuts. Basically with fingers mix flour, sugar, butter, cinnamon and chopped nuts. I don't have any measures for crumble. Just remember there should be more or less the same amount of sugar and flour. It its to dry, add more butter if the opposite more flour/sugar.
***
Hotovou drobenkou bohatě zasypeme muffiny a dáme péct zhruba na 20-25min. 

Sprinkle with the crumble and bake about 20 - 25mins.


Špejlí vyzkoušíme, zda těsto nelepí, pokud ne, máme hotovo! Záleží jak velké muffiny máte, já měla vysoké, takže jsem tak minimálně 10 min přidávala a čekala až byla drobenka upečená do zlatova :) Dáme vychladnout na mřížku a klidně ještě trochu teplé můžeme podávat.

Test if the dough is ready with some wooden skewer and you are done! Depends how big your muffins are, I had quite big so I had to add about 10mins and waited until the crumble was golden brown :)
Put to the grid and let it cool down, you can serve  when still a bit warm.



HOTOVO! :)
Držím palce ať se Vám povedou a pochutnáte si :) Já jsem byla vždy hlavně na čokoládové muffiny, ale tahle podzimní varianta je prostě.... mňam!!! 
Určitě napiště do komentářů jak se Vám recept líbil a jestli jste zkusili a jak se povedlo!

DONE! :)
Cross my fingers for you while baking these :) I was always more for chocolate ones but this autumn version is just....yummy!!
Let me know in comments below how you liked the recipe and if you tried and how it went!


Dobrou chuť! Bon appetit!


2 komentáře:

  1. Jé, no tak ty jsou!!! Jako na zavolanou, už vím, co si o víkendu upeču :) A odkud máš prosím ty krásné košíčky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi :) tak to jsem ráda, že insirují pro víkendové pečení! Určitě dej pak vědět jak se povedly! :) Recept už je to rok starý, ale košíčky jsem sehnala doslova za pár korun v DM! Co jsem tak vypozorovala, tak obměňují vzory a velikosti a i každá prodejna má zrovna jiné, takže to chce vyčíhat ten správný moment :)

      Vymazat