sobota 16. dubna 2016

CARROT CAKE


Krásný, ač upršený víkend všem! 
Aprílové počasí je zkrátka aprílové, prší, svítí sluníčko, je zima, je teplo..To aby se v tom jeden vyznal co ráno na sebe. 
Já mám za sebou druhou zkoušku a teď už mi zbývá jen jedna poslední, kterou mám příští týden. Poté už mě nic nedělí od státnic a obhajoby bakalářky, co mě čekají...už za měsíc?! :-O 
Ještě než se s blogováním na chvíli odmlčím, musela jsem pro Vás sepsat recept na mrkvový koláč, který jsem pekla minulý víkend a sklidil velký úspěch. Dokonce i taťkovi chutnal a to se nejprve ošklíbal a narážel na ten vtip s mrkvovou zmrzlinou...znáte to? :D
Jak už to tak u mých receptů bývá, pokud se nejedná vyloženě o rodinný recept, vetšinou se musím někde inspirovat. Tentokrát vycházím především z nového, moc hezkého blogu Život v zahradě, jehož účet už nějakou dobu hltám na instagramu a poté samozřejmě z mého oblíbeného Apetitu.
Cukr jsem trochu redukovala směrem dolů a myslím, že chuť dortu byla tak akorát vyvážená.




Ingredience:

Těsto

240g polohrubé mouky
150g hnědého třtinového cukru
3 lžičky prášku do pečiva
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
3 vejce
1 lžička javorového sirupu
200ml oleje ( já použila řepkový)
7 mrkví
hrst vlašských ořechů
špetka soli

Krém
500g Lučiny
100g másla
100g moučkového cukru
lžička javorového sirupu
citronová šťává
nadrcené oříšky na posypání


Nejprve si oškrábeme a nahrubo nastrouháme mrkev.



Vyšleháme si cukr s vajíčky a javorovým sirupem.



Ve vedlejší míse si smíchejte sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek, sůl) a postupně vmíchávejte do vyšlehaného vajíčka s cukrem (Já jsem si pomohla elektrickou metličkou).


Do této směsi postupně přilévejte olej, aby se hezky spojil.



Buď nožem nebo robotem si nahrubo nasekéme ořechy. Naše roboty už pomalu, ale jistě dosluhují, takže jsem si tím robotem spíše přidělala práci..


Nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev smíchejte s těstem.



Nyní je ten pravý čas pro nahřátí trouby, pekla jsem na 180°C na horní&spodní ohřev (ty dvě čárky). Dortovou formu (já použila o průměru 22cm) vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.


Těsto vlijeme do formy, dáme do trouby a pečeme 1 hodinu. Každá trouba peče jinak a tak se pro jistotu podívejte už třeba po 45 minutách, špejle zapíchnutá do těsta by měla vyjít čistá.


Já jsem pekla korpus večer a krém dělala až následující den a tak mi dort vychládal celou noc. Nicméně je určitě zapotřebí nechat dort před zdobením úplně zchladnout.


Dort si opatrně rozkrojíme na dvě části (Pokud pečete v menší formě a máte tak dort vyšší, můžete rozkrojit klidně dvakrát).



Nyní si připrávíme krém. 


Včas si vyndejte máslo z lednice!!! Já jsem nejprve šlehala lučinu s cukrem a javorovým sirupem a finálně chtěla všlehat máslo. No a co se nestalo, kousky másla se mi v krému vysrážely, jelikož nebylo nejspíš změklé dostatečně! Ale i tato ''katastrofa'' se vyřešila, takže nezoufejte pokud se Vám to také povede.
‼️Jak na sražený krém: Do hrnce dejte pár centimetrů vody a dejte vařit, ztlumte teplotu a šlehací mísu dejte do připravené vodní lázně a za stálého míchání vyšlehejte v hladký krém dokud 'pucky' nezmizí, a ihned vyndejte. Teplem se zdrclé kousky másla rozpustí a je po katastrofě :) Takto zachráněný krém nezapomeňte dát do lednice, aby se opět vychladil.

Na konec, dle chuti, přišlehejte citronovou šťávů. Čím více jí přidáte, tím svěžejší krém bude.


Půlku krému namažte na spodní korpus a druhá přijde navrch.




Nakonec ozdobíme nadrcenými oříšky a můžeme podávat. 
...
Tak ať se Vám povede a určitě mi dejte vědět do komentářů jaký měl úspěch!
Dobrou chuť :) 


3 komentáře:

  1. Miluju mrkváááče!!!!! A už jsem ho dlouho neměla, díky za připomenutí, musím to o víkendu napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem mrkváč měla jen jednou u kamarádky v kavárně a hrozně mi chutnal a od té doby ho chtěla zkusit doma..a musím říct, že tenhle recept je fakt takový vyvážený :) Jestli budeš dělat, určitě dej vědět jak se povedl :)

      Vymazat
  2. Doufám, že všechno zvládneš na jedničku! Koláč vypadá bezvadně, mrkvový jsem nikdy nedělala, ale už jsem na něj viděla recept víckrát. Tak třeba se odhodlám :D. Moc pěkně zdokumentované :).

    http://es-veronica.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat