pondělí 30. listopadu 2015

SKOŘICOVÝ ŠNECI / CINNAMON ROLLS



Krásný poslední listopadový den. No...moc krásný ne, alespoň co se počasí týká. Ble!
 Taky Vám tak hrozně vadí dny bez sluníčka, když celý den proprší, je šedivo a máte pocit jako by byla celý den noc?! Já jsem v těchto dnech naprosto antiproduktivní, jakmile se setmí automaticky vypínám a né a né se přimět něco dělat. (Take me back to Valencia!!:D) 

Ale co naplat, ve škole mraky semestrálních projektů..bakalářka se sama také nenapíše a v práci...tam se mi na stole vrší hromady dokumentů. 
No nezbývá než s tou podzimní leností bojovat! Ikdyž co si budem povídat...takový zimní spánek by také nebyl úplně k zahození :D 

 Ale to bychom prošvihli Vánoce a to by byla velká škoda! Jako správný foodblogger se už nemohu dočkat až se pustím do vánočního pečení cukroví a až rozsvítím vánoční světlélka v pokoji! Ty spolu se zapálenými svíčkami ty podzimní/zimní plískanice zpříjemní! :)
Teď jen doufám, že to se všemi těmi povinnostmi při konci semestru stihnu!

Dnes pro vás nemám recept na cukroví, ale na tyto výborné skořicové šneky, které jsem publikovala ještě na původním blogu.
Recept je to původem od Dity P., já ho převzala od Silvy a dala dohromady ještě z dalších receptů a toot je výsledek:)
Tak hurá do toho!




Ingredience

Na těsto:

70ml polotučného mléka
100ml oleje
50g cukru
2 lžičky sušeného droždí
500g hladké mouky + 100 g navíc
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Na náplň:

150g másla (rozpuštěné)
20g skořice
100g cukru

Na polevu:

200g moučkového cukru
25ml mléka
2 lžíce javorového sirupu (lze použít i med,...)
1 a 1/2 rozpuštěného másla



Nejprve si nachystejte všechny potřebné suroviny.



Jako první si připravíme těsto. Mléko, cukr a olej dáme do hrnce a zahřejeme, pozor směs NESMÍ být horká jinak bychom zničili kvasinky v droždí a těsto by nevyběhlo, takže z vlastní zkušenosti radím mít směs radši chladnější než horkou, už se mi také stalo, že jsem jednou těsto takto zničila a musela začít znovu!
Do této směsi nasypeme dvě lžičky sušeného droždí a již NEmícháme a chvilku takto necháme.




Po pár minutách přidáme mouku (500g), zlehka promícháme a přikryjeme utěrkou. Těsto necháme hodinu odpočívat, aby hezky vykynulo.





Po hodině kynutí přidáme do těsta zbylé suroviny - jedlou sodu, prášek do pečiva, špetku soli a zbylou mouku.




Nyní je čas těsto vypracovat. Nelekejte se, lepí. Vál proto důkladně pomoučněte a snažte se vyválet velký, tenký plát.






Je čas připravit si náplň. V mikrovlnce si rozpustíme máslo, kterým potřeme plát těsta a následně posypeme směsí cukru a skořice.





Přišel čas na srolování těsta, snažte se ho rolovat co nejtěsněji.





Těsto nakrájíme na zhruba 2cm široké šneky a přendáme do pekáčků nebo formiček na muffiny, v nich šneci lépe drží tvar.






Připravení šneky necháme ještě takových 15-20 min kynout, já přes ně ještě přehodila utěrku. Poté dáme do trouby předehřáté na 190°C a pečeme 15 min. Během pečení si připravíme polevu. Cukr vymícháme metličkou dohladka spolu s mlékem, máslem a javorovým sirupem.





Hned co šneky vyndáme z trouby polijeme je připravenou polevou.





Těsto vyšlo na jeden pekáček a jeden plech muffinů. Doufám, že vám povedou a budou vám chutnat stejně tak jako nám doma! :) 
Tak si tuhle (kalorickou) bombu dopřejte ještě než přijde na řadu cukroví. :)



Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat