čtvrtek 27. srpna 2015

LETNÍ KOLÁČ - SUMMER CAKE


Na létu mám asi nejraději tu možnost cpát se čerstvým ovocem a zeleninou od rána do večera! Rajčata, okurky, papriky, broskve a spousta bylinek...pro tohle všechno v letních měsících nemusím do obchodu, ale stačí udělat pár kroků na zahradu :)
Tento vynikající koláč je tou pravou volbou, jestliže Vás právě popadla chuť něco si upéct (když se venku mírně ochladilo a stát v kuchyni už není takové utrpení).

//

About summer I like the most the possibility to eat fresh fruit&vegetable the whole day!
Tomatoes, cucumbers, peppers, peaches and a lot of herbs...for all of these I don't have to go to the shop, it's enough to do a few steps to our garden :)
This delicious cake is the right choice if you get a taste to bake something (when it's not so hot outside so staying in the kitchen is not a suffer).

Ingredience / Ingredients:

Těsto / Dough

120g hladké mouky / flour
80g cukru / sugar
40g rozpuštěného másla /melted butter
200ml smetany ke šlehání / whipping cream
1 vejce / egg
1 vanilkový cukr ( já použila doma vyrobený) / vanilla sugar (I used the homemade one)
2 lžičky prášu do pečiva / 2 tsp of baking powder
rum / rum
ovoce (broskve, meruňky, švestky - můžete zvolit jen jedno nebo vše namixovat, nám doma zrovna dozrával celý strom broskví, takže ty byly jasnou volbou a přidala jsem ještě pár švestek :) / fruit (peaches, apricots, plums - what you just have, we had a tree full of peaches and I add some plums too:)




Drobenka / Crumb
polohrubá mouka / flour
cukr / sugar
máslo / butter
plátky madlí / slices of almonds
skořice podle chuti / cinnamon
špetka muškátového oříšku / pinch of nutmeg
- množství dávám podle oka až získám tu správnou konzistenci (množství mouky a cukru by mělo být stejné) / I don't measure the ingredients, I just put it together to have the right consistency (the amount of flour and sugar should be the same)




1. Všechny ingredience na těsto vyšleháme do hladka ručním šlehačem. Formu o průměru 28cm (doporučuji dodržet rozměr (inspirovala jsem se receptem od Silvy Tiplicové:), já měla formu o něco menší a přidala o něco více smetany a těsta bylo až-až, a díky náloži ovoce mi těsto uteklo i trošku nahoru a bylo lehce 'maňkavé', ale za mě to nebylo na škodu :) vyložíme pečícím papírem a těsto na ni rozetřeme. / Mix all the ingredients for the dough to get the smooth consistency. Put the baking paper to the form of size 28cm (I recommend  to choose this size, I had a bigger one and put a little bit more of whipping cream and had quite a lot of dough and since I put a lot of fruit the dough went up and the cake was a bit moist but in my opinion it wasn't wrong) and fill the form with it.






2.Na koláč bohatě naklademe vypeckované a pokrájené ovoce a lehce pokapeme rumem. / On the cake spread cutted fruit and add a few drops of rum on the top.





3. Nyní je čas na drobenku. Mouku, cukr, máslo, skořici a muškátový oříšek zpracováváme prsty až nám vznikne drobivá hmota, ne prášek ani tuhá hmota..chce to najít ten správný poměr sypkých surovin a másla. Nakonec přidáme madle. / Now it's time to make a crumb. With your fingers mix flour, sugar, butter, cinnamon and nutmeg to get the crumb, it should be powder neither tough, just something inbetween. In the end add slices of almonds.




4. Koláč zasypejte drobenkou a pečte na 180°C zhruba 30 minut, dokud koláč nezezlátne. / Put the crumb on the top and bake in the preheat oven on 180°C for about 30 mins until golden brown.




Bon appetite!
Bake with love and Just Be Bonita ❤




Žádné komentáře:

Okomentovat