neděle 11. října 2015

VALENCIA (PHOTO) DIARIES #6 ...Paella course

Curso de Paella & Sangria 2. part!

Dnes mám pro vás pokračování minulého článku. Tentokrát tu žádanější, recept na tu pravou Valencijskou Paellu! (čti "paeju"!:D) 

//

Today I have for you the continuation of the previous article. This time the more desirable one, recipe for the typical Valencian Paella!



Paella



Ingredience:


maso - kuřecí, králičí (my dávali půl na půl, ale záleží na vás) - nakrájené na poměrně velké kusy, i s kostmi

rýže
zelené fazolové lusky, bílé fazole
rajčatový protlak
česnek
olivový olej
voda
koření - sladká paprika, colorante alimentario (koření bez chuti, jen pro barvu paelly), šafrán
rozmarýn
sůl


Ingredients:

meat -chicken, rabbit ( we put half and half, but depends on you what you prefere) - cut into quite big pieces, also with bones

rice
green and white beans
tomato sauce/paste..in spanish called tomate frito
garlic
olive oil
water
spices - sweet pepper, colorante alimentario (spice without taste - just to make color of paella), saffron
rosemary
salt





1. Na paellu je nezbytná velká pánev, zvaná 'paellera' a oheň, nebo alespoň plyn. Na pánvi rozpálíme olivový olej, poměrně velké množství, Španělé někdy dávají až zbytečně moc, což mě osobně moc nechutná, protože mám pocit, že jím jen olej :D
Společně s olejem na pánvi orestujeme stroužky česneku, tím dostane olej lepší chuť. Po chvilce přidáme maso a restujeme. Česnek včas vyndejte, je tam jen pro začátek.

To make a good paella you need a special pan called paellera and fire or at least gas. Firstly add olive oil. Spanish put quite a lot for me, so I think less oil would be better but depends on everyone's taste. 
With oil we rest a garlic, the oil gets better taste. Then we add meat and fry until golden brown. Dont't forget o put the garlic off unless it can get burned.




Park přímo uzpůsobený pro grilování, vaření paelly,..a naše erasmácká skupinka :) Park made right for bbq, cooking paella,..and our erasmus group :)
Paelli jsme dělali celkově asi 3-4, já byla ve skupince s tímto hlavním 'šéfkuchařem' :D In total we made 3-4 paellas, I was in a group with this 'chef'
2. Jakmile máme maso do zlata orestováno, přidáme zeleninu a dalších pár minut restujeme. Přidáme rajský protlak a ještě chvilku vaříme.
V tuto chvíli naplníme celou pánev vodou a necháme vařit zhruba 30min.

When the meat is golden brown, we add the vegetable and fry a bit more. Then add the tomatoes sauce and continue cooking.
Now fill the whole pan with water and cook more or less 30min.




3. Po půl hodině přichází na řadu dochucení, osolíme, přidáme sladkou papriku, barvivo, šafrán, čerstvé snítky rozmarýnu. Nyní je třeba ochutnávat, je třeba aby byla paella v tuto chvíli dostatečně slaná, jakmile přidáte rýži, už ji nedochutíte a rýže pohltí soli hodně!
Takže jak máme řádně ochuceno, přidáme rýži a vaříme do té doby, než vsákne všechnu tekutinu, zhruba 15min.

After half an hour it's time to put spices. So add salt, sweet pepper, the spice for colour, saffron, fresh rosemary. This time it's really necessary to taste, paella needs to be salt enough because when you add rice then it's not possible to put more and take into account that rice will absorb a lot of salt!
So when we have the right taste add rice and boil unti the rice absorb all liquid. about 15min.

U ohně bylo opravdu horko! :D stačilo když jsme chvilku pomáhali, takže obdiv naším 'učitelům', kteří tam stáli celou dobu!!! Close to fire was really hot! Admiration to ours 'teachers' who have to stand there the whole time!!!






Tadaaa, máme hotovo! We are done! :)
Buen provecho! 

Doufám, že se vám dnešní článek líbil a že třeba sami vyzkoušíte. Chcete více takových článků? Napište mi do komentářů. :)
Nyní se můžete těšit na článek o Fallas, nejznámějším svátku ve Valencii, už teď můj mobil praská fotkami a to oslavy budou teprve vrcholit! 

//

Hope you like today's post and that maybee you'll also try to make paella for your own. Do you want more of these articles? Let me know in comments below. :)
Right now you can look forward to post about Fallas, the most famous occasion in Valencia, my phone is already full of pictures and the biggest celebrations will start now!


Žádné komentáře:

Okomentovat